Szűrés

TOP termékek

Szavazás

Milyen termékekből szeretne többet látni?

20.000 Ft vásárlás felett a kiszállítás (Foxpost) díjtalan! Regisztrált vásárlóinknak a vásárlásaik után levásárolható hűségpontok kerülnek jóváírásra!

KÉSZLETRŐL AKÁR MÁSNAPRA OTTHONÁBAN!

RENDELHETŐ TERMÉKEINK 1 héten belül kerülnek kiszállításra!

Menta Blog

Mit rejt az arcod a sminked alatt? Sminkes vendégünk válaszol!

2021.10.30 21:02
Mit rejt az arcod a sminked alatt? Sminkes vendégünk válaszol!

Számtalanszor találkozunk ezzel a mondattal: "A smink első lépése nem az alapozással, hanem az arctisztítással kezdődik" Ha sminkelésről beszélgetünk sminkessel, kozmetikussal szinte mindenki szájából hallhatjuk ezt a szlogent, de ha ezzel kapcsolatos témákban olvasgatunk akkor is sok esetben adják szakértők ezt a jó tanácsot. De mit takar pontosan az, hogy készüljünk elő a sminkelésre? Elegendő a szokásos nappali arcápolási rutin ehhez? Joggal merülnek fel ezek a kérdések, hiszen önmagában összetett dolog a nappali-éjszakai arcápolási rutint összerakni, a sminkelés egy külön műfaj, a kettőre együtt figyelni pedig nem mindig jut már energia. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani nektek, ésszerű tippekkel, praktikus tanácsokkal. Csvercskó Edina sminkes véleményét kérdeztük ebben a témában, aki nagyon hasznos útravalókkal látott el minket:)

mentapiac.hu: Kedves Edina, köszönjük, hogy elfogadtad meghívásunkat. A fantasztikus munkáidat látva már sokféle "arccal" találkoztál. Biztosan nem lehet könnyű az egyén karakterét és bőrtípusát figyelembevéve kihozni a legjobbat a sminkből. Te mit gondolsz erről, valóban ennyire kulcsfontosságú és meghatározó egy jó arctisztítási rutin sminkelés előtt?

Csvercskó Edina: Sziasztok! Köszönöm a megkeresést, remélem a tanácsaimmal az olvasók segítségére lehetek majd! Igen, teljesen egyetértek, egy jó arctisztítási rutin elengedhetetlen egy igazán szép sminkhez! Sokan gondolják, hogy sminkkel szinte minden bőrhibát és problémát teljesen el lehet fedni, amiben persze van igazság, de azért érdemes azt is figyelembe venni, hogy a kész sminknek mennyire lesz természetes hatása, mondjuk csak képen mutat igazán jól, vagy utcán is bátran viselhető természetes fényben.

A bőr tisztítása mellett milyen hangsúlyt kap a hidratálás, mire figyeljen akinek normáltól eltérő bőrtípusa van?

Ami nagyon fontos, hogy hidratálnia mindenkinek kellene, annak is, akinek zsíros vagy vegyes bőre van. Általános tévhit, hogy a zsíros bőrt már ne krémezzük. Arra kell figyelni, hogy mindenki a bőrtípusának megfelelő termékeket válasszon. Ha bizonytalanok vagyunk a bőrtípusunkat illetően, érdemes kikérni egy kozmetikus tanácsát. A krémek mellett természetesen elengedhetetlen, hogy elegendő vizet is fogyasszunk a nap folyamán, illetve emellett szeretném felhívni a figyelmet a fényvédelem kiemelt szerepére, amit nem csak a napozás során értek, hanem minden egyes nap, amikor utcára megyünk.

Az, hogy alkalmi smink kerül rá valakire, esetleg egy fotózásra készül vagy egy kevésbé intenzív nappali smink befolyásolhatja az előkészületeket például intenzívebb hidratálás, egyéb kiegészítő kozmetikum használata?

A smink típusától függetlenül mindenki bőrét igyekszem a lehető legjobban előkészíteni a smink fogadására. Olyan ez, mint egy ház építése, minden a jó alapokon múlik. Ami ilyenkor fontos kérdés, hogy hajlamos-e a sminkelt hölgy bőre kifényesedni a T-vonalon, vagy épp jelennek-e meg száraz foltok az arcon. Ilyenkor mindig a megfelelő kozmetikumokkal (mattító bázissal vagy extra hidratálókkal) szoktam előkezelni az arcbőrt, illetve az alapozót is eszerint választom hozzá.

 

 

Fotót készítette: Kardos Péter

 

Sok hölgytől hallottam, hogy nagyon szeretne alapozót használni, vagy csak egységesebbé tenni a bőrfelszínt, de nagyon nehezen találja meg a bőrtípusnak megfelelőt, esetleg napközben elcsúszik, pattanásos lesz. Tudnál néhány praktikus tanácsot adni, hogyan válasszák ki a megfelelőt, illetve van-e valamilyen trükk arra, hogyan lehet tartósabb a smink?

Ez talán az egyik olyan kérdés, amivel a leggyakrabban találkozom, és ennek az az oka, hogy valóban nagyon problémás egy alapozó kiválasztása több okból is. Az egyik, hogy nagy általánosságban nem megfelelő helyre kenjük fel a tesztert. A legjobb hely a megfelelő árnyalat kiválasztására az arcunk és a nyakunk találkozásánál van, mégpedig azért, mert az arcunk általában kicsit sötétebb, mert legtöbbet ott ér minket fény, a nyakunk pedig kicsit világosabb, mert valamennyire takarásban van. A tökeletés alapozó valahol a kettő között van színben, így nincs kontrasztos vonal a találkozási pontokon.A másik gond a megvilágítás a drogériákban. Jól választani csak természetes fényben lehet, ami egy üzletben szinte sosem adott, erős neonfényes környezetben próbálnánk megtalálni a megfelelő színt, ami szinte lehetetlen küldetés. Ilyenkor azt szoktam javasolni, hogy egyszerre maximum csak 2-3 árnyalatot kenjünk fel az arc/nyak találkozására, megjegyezve a színkódokat, majd menjünk ki az utcára, és ott nézzük meg természetes fényben, hogy melyik árnyalat lehet a megfelelő. Az árnyalatok kiválasztásánál egy támpont lehet, hogy a rózsás vagy sárgás a bőrünk színtónusa. Ha ránézünk egy alapozó színválasztékára, ezeket nagyjából elég jól el lehet különíteni. Így már legalább felére tudjuk szűkíteni a kört. Mindezek előtt pedig nem árt eldöntenünk, hogy mennyire szeretnénk erőteljes vagy épp lágyabb fedést, mennyire fontos szempont a tartósság, mattítás. Én például egy csábító termék megvásárlása előtt meg szoktam nézni az interneten a vásárlói tapasztalatokat, hogy mennyire váltja be a kinézett termékem a hozzá fűzött reményeket. Természetesen mindenki bőre egyedi, de azért azt nagy általánosságban ki lehet szűrni, ha valami teljesen haszontalan, vagy valamilyen negatív tulajdonsága van az ígért csodahatás mellett. Ehhez ajánlom például a kremmania.hu oldalt. Szoktam még javasolni, ha egy magazinhoz adnak egy alapozó mintát, érdemes kipróbálni, hiszen ez az egész arcunkra elegendő, látjuk megfelelő fényben a színt, és a nap végén az eredményt, hogy mennnyire tetszett a bőrünknek.

Arról, hogy a sminkelés előtt "mit ajánlott és mit nem" sokféle praktika létezik már. Neked van olyan tényező, úgynevezett tiltólistás dolog amit semmiféleképpen nem javasolnál, vagy esetleg már részedre is megnehezítette a sminkelést?

Amivel nehezebb dolgozni, az egy frissen kinyomkodott, sebes bőr, így semmiképp nem javaslom, hogy ha előző este kijön az arcunkon egy pattanás, essünk neki, hogy mi azt majd gyorsan eltüntetjük. A sebet mindig nehezebb elfedni, mint egy pattanást. A másik problémás eset, ha valakinek hámlik a bőre, nem radírozza, sok az elhalt hámsejt. Ilyenkor hiába a hidratálás ott a helyszínen, miután felvisszük az alapozót, gyakori, hogy újból elkezd a bőr hámlani. Így aki sminkeshez megy, javaslom, hogy előző este már ne kezdjen nyomkodásba, csak alaposan tisztítsa meg a bőrét, radírozza le és hidratálja. Ezzel mindenképp hozzájárul a szép smink elkészüléséhez. Amit pedig végszóként szeretnék mondani, hogy soha ne feküdjünk le sminkben aludni, mindig szánjunk pár percet az arctisztításra és a hidratálásra lefekvés előtt, a bőrünk pedig meghálálja majd a törődést.

Nagyon köszönjük a hasznos tanácsaidat!